Aspectus Aurei

Marcus Panifex me fecitHeet van de naald

Het laatste nieuws over de collectie Aspectus Aurei vindt u hier.

De IJsselbode — 1 november 2022

Marco Bakker exposeert met tekeningen uit de Krimpenerwaard

De IJsselbode — 25 oktober 2022

Expositie van Marco Bakker in Stolwijk

Expositie ‘Krimpenerwaard’ op herkansing in Stolwijk

Expositie12 oktober 2022 — In activiteitencentrum Het Kwartier in Stolwijk is vanaf 18 oktober 2022 de expositie ‘Krimpenerwaard’ van Marco Bakker te bekijken. Deze expositie wordt op dinsdag 25 oktober officieel geopend en zal in Het Kwartier te zien zijn tot en met 15 april 2023. Marco Bakker vergelijkt in de opstelling zijn dorps- en stadsgezichten in de Krimpenerwaard uit 2019 met pentekeningen die in 1954 werden gemaakt door Otto Dicke. Bakker maakte zijn tekeningen steeds vanuit het gezichtspunt dat ook Dicke gebruikte. Het laat zich raden dat de aanblik van de Krimpenerwaard vaak behoorlijk is veranderd. De expositie is een voortzetting van de reizende versie die in 2020 vroegtijdig moest eindigen door de toenmalige corona-situatie. Tijdens de vele theater- en culturele activiteiten in Het Kwartier krijgen bezoekers een nieuwe kans te genieten van deze fraaie tentoonstelling.

Het affiche bij de expositie ‘Krimpenerwaard’, op herkansing in Stolwijk.

Het affiche bij de expositie ‘Krimpenerwaard’, op herkansing in Stolwijk.

Reizende expositie ‘Krimpenerwaard’ vroegtijdig gestopt

Opruimen5 januari 2021 — De reizende tentoonstelling ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’ van kunstenaar Marco Bakker komt vervroegd tot een einde. Eigenlijk zou de expositie vandaag neerstrijken op de laatste van vier locaties, in zorgcentrum De Breeje Hendrick in Lekkerkerk, maar de huidige maatregelen ter bestrijding van het heersende coronavirus verhinderen dat. De bewoners van het zorgcentrum maken uit voorzorg geen gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. Het daar ophangen van de kunstwerken heeft dus geen zin. De reizende expositie — die het afgelopen half jaar te zien was in Schoonhoven, Haastrecht, en Krimpen aan de Lek — eindigt daardoor eerder dan gepland. Marco Bakker kan ondanks de hindernissen die het coronavirus gaf, terugkijken op een succesvolle expositie.

De reizende expositie startte in juli in de bibliotheek van Schoonhoven.

De reizende expositie startte in juli in de bibliotheek van Schoonhoven.

De expositie op de derde locatie: het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

De expositie op de derde locatie: het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

Meer foto's

Het Kontakt - Krimpener- en Lopikerwaard — 27 oktober 2020

VLIST • Marco Bakker, die de door Otto Dicke in 1954 getekende locaties in de Krimpenerwaard heeft nagetekend in de huidige situatie, bleek in Vlist de verkeerde boerderij te hebben ‘gespot’. De fout is inmiddels hersteld. (…)

Vergissing door kunstenaar Marco Bakker rechtgezet

Tot hier ân toe23 oktober 2020 — Kunstenaar Marco Bakker heeft een fout van een jaar geleden rechtgezet. In september en oktober 2019 zocht hij de exacte locaties die Otto Dicke in 1954 in de Krimpenerwaard had getekend, om deze dorps- en stadgezichten opnieuw te kunnen tekenen. Hij bleek zich bij één van de achttien tekeningen te hebben vergist. Hij werd daar door een bezoeker van de tentoonstelling ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’ op gewezen. Bakker heeft de foutieve tekening overgemaakt en zo zijn fout hersteld. Wim Slappendel ontdekte tijdens een bezoek aan de reizende tentoonstelling in de bibliotheek van Schoonhoven dat Bakker de verkeerde boerderij had getekend. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers de versies van Bakker met die van Dicke vergelijken. Slappendel vermoedde dat Bakker niet ‘De Halle Stee’ aan de oostelijke oever van de Vlist had moeten tekenen, maar paardenhoeve ‘Tot hier ân toe’, aan de westelijke oever. Hij stuurde Bakker een mail en Bakker was hem zeer dankbaar voor de opmerkzaamheid. Bakker: “Hoe heb ik het kunnen missen? Ik heb gewoon aan de verkeerde kant van de Vlist gezocht. Wim Slappendel heeft helemaal gelijk.” Nu heeft Bakker de juiste locatie getekend en deze aan de tentoonstelling toegevoegd. De tentoonstelling — met de nieuwe tekening — is vanaf 3 november te bekijken in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Zie voor data en locaties van de reizende expositie de agenda.

De nieuwe tekening, van paardenhoeve ‘Tot hier ân toe’.

De nieuwe tekening, van paardenhoeve ‘Tot hier ân toe’.

IJsselbode Recreatiekrant — 14 juli 2020

Expositie van Marco Bakker nu in Schoonhoven

Het Kontakt - Krimpener- en Lopikerwaard — 2 juni 2020

Reizende expositie in bibliotheek

Expositie ‘Krimpenerwaard’ begint in bibliotheek Schoonhoven

Bieb26 mei 2020 — De reizende expositie ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’ begint op 1 juli 2020 in de bibliotheek van Schoonhoven. De expositietournee door de Krimpenerwaard zou eigenlijk al op 4 april feestelijk worden geopend, maar dit kon door de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus niet doorgaan. In de bibliotheek van Schoonhoven kunnen bezoekers tijdens de maanden juli en augustus tekeningen van kunstenaar Marco Bakker uit 2019 vergelijken met tekeningen van Otto Dicke uit 1954. Bakker tekende in september en oktober vorig jaar 18 dorps- en stadgezichten in de Krimpenerwaard die Dicke in 1954 ook al had getekend, precies 65 jaar later en vanaf exact dezelfde plek gezien. In de vergelijking zitten twee verhalen: die van 65 jaar aan veranderingen in de Krimpenerwaard en het verhaal van twee kunstenaars die op hun eigen manier hetzelfde onderwerp benaderden. Na Schoonhoven is de expositie nog te zien in Haastrecht, Krimpen aan de Lek, en Lekkerkerk. De expositietournee duurt totaal acht maanden, tot en met februari 2021. De toegang is steeds gratis. Zie voor data en locaties de agenda.

Het affiche bij de expositie ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’.

Het affiche bij de expositie ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’.

Grand opening ‘Krimpenerwaard’ verplaatst (en geannuleerd)

Coronavirus18 maart 2020 — De grand opening van de expositietournee ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’ wordt verplaatst naar 13 juni 2020. Door de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus kan de geplande opening in De Arendshoeve in Bergambacht op 4 april niet doorgaan — met name als gevolg van sluiting van de horeca en een verbod op grote samenkomsten. Vanwege de virusuitbraak is ook de agenda van de tournee aangepast. Deelname aan de ‘Af en Toe Kunstroute’ op 13 april in de kerk van Ammerstol is geannuleerd en de expositie doet zorgcentrum De Breeje Hendrick in Lekkerkerk niet meer aan in mei en juni 2020, maar pas in januari en februari 2021.
Update 13 mei 2020 — Omdat twijfelachtig is of de effecten van de coronacrisis een feestelijke opening in De Arendshoeve mogelijk maken, wordt de daar op 13 juni geplande grand opening van de expositietournee geannuleerd. De expositie kan in juli gelukkig wél van start gaan in de bibliotheek van Schoonhoven.

IJsselblaadje — maart 2020

Reisdagboek Krimpenerwaard uit 1954

Het Kontakt - Krimpenerwaard West — 10 maart 2020

Reizende expositie dorpsgezichten

AD Groene Hart — 4 maart 2020

‘Straat groener dan 65 jaar geleden’

Het Kontakt - Krimpener- en Lopikerwaard — 3 maart 2020

Expositie dorps- en stadsgezichten

Expositie ‘Krimpenerwaard’ van start in De Arendshoeve

De Arendshoeve26 februari 2020 — Van april tot het einde van 2020 trekt kunstenaar Marco Bakker door de Krimpenerwaard met zijn expositie ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’. Hij tekende in september en oktober vorig jaar 18 dorps- en stadgezichten in de Krimpenerwaard die tekenaar Otto Dicke in 1954 ook al had getekend, vanaf exact dezelfde plek gezien. Deze 18 plekken liggen verspreid over de Krimpenerwaard en de reizende expositie is in de loop van het jaar ook verspreid over de Krimpenerwaard te zien, op zes verschillende locaties, in Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Schoonhoven, Haastrecht, en Krimpen aan de Lek. Tijdens de expositie kunnen de bezoekers de tekeningen van Bakker uit 2019 en Dicke uit 1954 met elkaar vergelijken. In die vergelijking zitten eigenlijk twee verhalen: die van 65 jaar aan veranderingen in de Krimpenerwaard en het verhaal van twee kunstenaars die op hun eigen manier hetzelfde onderwerp benaderden. De officiële start van de door de Krimpenerwaard reizende expositie vindt plaats op de eerste locatie, in de Serre van hotel-restaurant De Arendshoeve in Bergambacht op zaterdag 4 april 2020, vanaf 13.00 uur. Burgemeester Roel Cazemier zal daar om 13.30 uur de expositietournee openen. Naast genodigden zijn belangstellenden daar van harte welkom om de expositie te bekijken, tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Zie voor meer data en locaties van de reizende expositie ‘Krimpenerwaard — in de voetsporen van Otto Dicke’ de agenda.

Nieuwe, reizende expositie in 2020

Tentoonstelling7 december 2019 — Marco Bakker Gaat weer exposeren! Dit keer heeft hij de Krimpenerwaard als thema gekozen. Hij trad in de voetsporen van tekenaar Otto Dicke en legde 18 plekken vast die Dicke in 1954 ook al had getekend. Inmiddels zijn vijf locaties bekend van deze reizende expositie waarin Marco zijn eigen tekeningen met die van Otto Dicke laat vergelijken, van april tot en met oktober 2020. De start van de tournee is op 4 april in Bergambacht. Dan is de ‘grand opening’ in hotel De Arendshoeve. Zie het promotiefilmpje en de agenda.
Update — Nu is ook een zesde locatie bekend. Met deze extra locatie is de expositie verlengd tot en met december 2020.

Kunstenaar Marco Bakker ontdekt de Krimpenerwaard

Ontdek de Krimpenerwaard9 september 2019 — In september en oktober 2019 trekt kunstenaar Marco Bakker de Krimpenerwaard in. Hij bereidt een speciale expositie voor die op zijn eigen wijze de Krimpenerwaard zal portretteren. Marco Bakker heeft 18 speciale plekken uitgezocht die hij gaat tekenen of schilderen. Wees dus niet verbaasd als u Marco de komende weken ergens in de Krimpenerwaard met een schetsboekje — in de berm of midden op straat — tegenkomt. In dat geval: Haal niet in, blijf rechts rijden, en probeer de kunstenaar niet te storen met geluid- of lichtsignalen. Meer informatie volgt binnenkort.

Waardering jury Gouds Film Festival voor films Marco Bakker

GFF19 oktober 2018 —Wie afgelopen woensdagavond bij het Gouds Film Festival in de Garenspinnerij aanwezig was, beleefde een geweldig leuke avond. Tijdens het door Toverlint georganiseerde evenement kwamen vele soorten korte films voorbij, die presentator Patrick Maijer goed voorbereid en vlot aan elkaar praatte. Alle filmmakers werden kort door hem geïnterviewd. De vier (!) door Marco Bakker ingezonden films werden goed ontvangen. De jury had voor alle deelnemers een uitgebreid juryrapport klaar. De film ‘A12’ was van Marco's films de meest verrassende en ‘Fesie’ riep bij het publiek veel ontroering op, maar Marco viel uiteindelijk net niet in de prijzen.

Marco Bakker geïnterviewd door Patrick Maijer.

Marco Bakker geïnterviewd door Patrick Maijer.

Twee kunstfilms Marco Bakker te zien in Garenspinnerij

Film24 september 2018 — Niet minder dan vier films van de Goudse kunstenaar Marco Bakker dingen op 17 oktober 2018 mee naar een filmprijs tijdens het Gouds Film Festival, gehouden in Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda. In de kunstfilms ‘A12’ en ‘Nieuwehaven’ laat Marco Bakker op originele wijze zien hoe hij een schilderij op doek en een pentekening maakt, beide met een typisch Gouds onderwerp. Twee andere films gaan over zijn grootvader en het verhaal achter een oud archiefstuk. Tijdens de feestelijke festivalavond — vanaf 20.00 uur — worden totaal zo'n twintig films van Goudse amateurfilmers ‘op groot doek’ vertoond, waarna de makers vragen kunnen beantwoorden. Rond 22.00 uur volgt de prijsuitreiking. Het Gouds Film Festival wordt georganiseerd door filmclub Toverlint. De gratis kaarten voor het festival zijn aan te vragen via goudsfilmfestival@gmail.com.

De filmposters van ‘A12’ en ‘Nieuwehaven’.

De filmposters van ‘A12’ en ‘Nieuwehaven’.

Paulina's pracht getekend

Museum Paulina Bisdom van Vliet4 september 2017 — Van maart tot en met juli 2017 tekende kunstenaar Marco Bakker de hoogtepunten van Museum Paulina Bisdom van Vliet. Dit leverde 106 pentekeningen op die samen de bijzondere sfeer van het bekende huismuseum in Haastrecht laten zien. Deze tekeningen stelt Marco belangeloos ter beschikking aan Stichting Bisdom van Vliet, voor gebruik in de museumgids. Daarnaast maakte hij de film ‘Paulina's pracht’ die de tekeningen met passende muziek presenteert: muziek uit de tijd dat Paulina Bisdom van Vliet (1840–1923) — naamgeefster van het museum — een jonge vrouw was. Marco is sinds 2016 verbonden aan het museum als vrijwillig gastheer en vervangend beheerder. Vanaf dat moment raakte hij geïnspireerd door al het moois in Paulina's statige woning, die vol staat met erfstukken uit drie eeuwen geschiedenis van de regentenfamilie Bisdom van Vliet.

Nieuw logo, nieuwe keuzes

Keuzes21 augustus 2017 — Sinds kort prijkt het aangepaste beeldmerk bovenaan deze website en op de Facebookpagina. Het gestileerde stadswapen van Gouda heeft plaatsgemaakt voor een rode kroontjespen. Heeft Marco daarmee het thema ‘Gouda’ verlaten? Welnee. Deze verandering is wél het gevolg van de keuze om veel meer met ‘pen en inkt’ te werken. Een andere keuze is het vaarwel zeggen van aquarelverf. De tekeningen met aquarel die Marco tot nu toe maakte, worden dus zeldzaam! Marco blijft intussen zoeken naar een minder schilderachtige en meer grafische stijl. De eerste resultaten zijn al te zien. Wordt vervolgd …

Ruim 500 bezoekers voor ‘Gouda in zicht’

Bezoekers30 oktober 2015 — Kunstenaar Marco Bakker kijkt terug op een geslaagde expositie in het Huis van de Stad. ‘Gouda in zicht’ was daar de hele maand oktober te bekijken en ruim 500 bezoekers kwamen af op de tekeningen en schilderijen. Dit aantal overtrof de verwachtingen. Veel van de bezoekers lieten opmerkingen achter in het gastenboek of namen enkele van de aangeboden ansichtkaarten — met reproducties van de kunstwerken — mee naar huis. In de social media en in de krant was er volop aandacht voor de expositie en bijna 1200 Gouwenaren zagen het speciale promotiefilmpje. Naast de kunstwerken werden ook de ontstaansvideo's op beeldschermen in de expositieruimte gewaardeerd. Opmerkingen van bezoekers: “leuk getroffen, al die Goudse plekjes”, “fris van kleur, met een stukje vrolijkheid”, “stijlvol en herkenbaar”, “treffende beelden”, “opbeurende stadsgezichten”, “los en toch gedetailleerd”, en “er moet meer komen van dat”.

Marco Bakker is een tevreden exposant.

Marco Bakker is een tevreden exposant.

Een impressie van de inrichting in de Etalage van de Stad.

Een impressie van de inrichting in de Etalage van de Stad.

Meer foto's

AD Groene Hart — 15 oktober 2015

‘Het terrein van Koudasfalt wil ik schilderen. Nu kan het’

AD Groene Hart — 12 oktober 2015

Etalage van de Stad toont ‘Gouda in zicht’

De Krant van Gouda — 8 oktober 2015

‘Gouda in zicht’

Goudse Post — 7 oktober 2015

Expositie ‘Gouda in zicht’

‘Gouda in zicht’ in Huis van de Stad

Etalage van de Stad toont ‘Gouda in zicht’

Huis van de stad8 september 2015 — Tekeningen en schilderijen van de Goudse kunstenaar Marco Bakker zijn gedurende de maand oktober te zien in het Huis van de Stad. Marco Bakker geeft in de expositie ‘Gouda in zicht’ zijn interpretatie van bekende en minder bekende doorkijkjes in en om Gouda. Zijn figuratieve kunstwerken uit de collectie Aspectus Aurei tonen de veelzijdigheid van Gouda en omgeving. Naast de historische binnenstad heeft Marco Bakker ook aandacht voor onderwerpen als een bedrijventerrein of snelweg. De expositie ‘Gouda in zicht’ is gratis te bekijken van 2 tot en met 29 oktober in de Etalage van de Stad, op de begane grond van het Huis van de Stad in Gouda, op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 20.00 uur.

Het affiche bij de expositie ‘Gouda in zicht’.

Het affiche bij de expositie ‘Gouda in zicht’.

Nieuwe expositie Aspectus Aurei in oktober 2015

Tentoonstelling20 juli 2015 — In oktober 2015 zal Marco Bakker zijn werk exposeren in de ‘Etalage van de Stad’, de expositieruimte van het Huis van de Stad in Gouda. Dat is vandaag bekend geworden. Naast enkele werken die al eens eerder werden tentoongesteld, zullen er ook nieuwe tekeningen en schilderijen te zien zijn. Nadere details volgen binnenkort.

Expositie ‘Gouda in de Mallemolen’ feestelijk geopend

Rode loper30 juni 2014 — Afgelopen zaterdag heeft wethouder Daphne Bergman de expositie ‘Gouda in de Mallemolen’ geopend. Zij sprak met waardering over het initiatief van de Vereniging van Goudse Molenaars tot deze expositie en was complimenteus over de tentoongestelde werken van Marco Bakker. Na het instarten van de korte film die Marco Bakker over de Mallemolen maakte, konden de gasten, met een hapje en een drankje, de tekeningen en schilderijen rond het thema ‘Gouda’ bekijken. Marco Bakker werd gefeliciteerd met zijn eerste expositie die nog tot en met 2 augustus is te bekijken — op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur in de Mallemolen bij het Uiverplein in Gouda. De catering bij deze feestelijke opening werd verzorgd door Gouwestek.

Wethouder Bergman opent de expositie.

Wethouder Bergman opent de expositie.

Marco Bakker tussen enkele van de speciale gasten.

Marco Bakker tussen enkele van de speciale gasten.

Meer foto's

AD Groene Hart — 28 juni 2014

Goudse Aanzichten in Mallemolen

De Krant van Gouda — 26 juni 2014

Expositie Goudse aanzichten

Goudse Post — 25 juni 2014

Expositie Gouda in de Mallemolen

Eerste expositie Goudse aanzichten in Mallemolen

Kunstcriticus11 juni 2014 — De Mallemolen aan de rand van de wijk Korte Akkeren in Gouda biedt deze zomer ruimte aan de expositie ‘Gouda in de Mallemolen’ met tekeningen en schilderijen door Marco Bakker. Dit is voor zowel de Vereniging van Goudse Molenaars — de beheerder van de Mallemolen — als de Goudse kunstenaar Marco Bakker een debuut. Het is de eerste gelegenheid om de werken van Marco Bakker, die samen de collectie Aspectus Aurei (Goudse aanzichten) vormen, in het echt te bekijken. Tegelijk wil de Vereniging van Goudse Molenaars met deze eerste expositie de in 2010 gerestaureerde Mallemolen presenteren als nieuwe ruimte voor educatie en allerhande vervolgexposities. ‘Gouda in de Mallemolen’ wordt op 28 juni om 11.00 uur geopend door Daphne Bergman, wethouder van cultuur in de gemeente Gouda. Daarna zijn de werken nog tot en met 2 augustus te bekijken op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur in de Mallemolen, op het adres 1e Moordrechtse Tiendeweg 3 te Gouda (bereikbaar via het Uiverplein). De toegang is gratis.

Het affiche bij de expositie ‘Gouda in de Mallemolen’.

Het affiche bij de expositie ‘Gouda in de Mallemolen’.

Meer inzet YouTube-kanaal voor Aspectus Aurei

Kijkbuis7 juni 2014 — Met twee nieuwe korte films begint de inzet van het YouTube-kanaal van Marco Bakker voor Aspectus Aurei structureel te worden. In 2013 publiceerde Marco al enkele ‘time lapse’–video's en een korte film over het voormalige Goudse weeshuis. Vorige week maakte hij een film over de Mallemolen en deze week kwam daar een film over het Gouwekanaal met spoorbrug bij. Waar de ‘time lapse’–video's het ontstaan van tekeningen en schilderijen laten zien, leggen de laatste films meer nadruk op de inspiratie en focus van de kunstenaar. Marco Bakker zegt veel aardigheid te hebben in het combineren van beelden met muziek en wil meer van deze films toevoegen aan zijn YouTube-kanaal.

Korte film over Gouds weeshuis

Film18 december 2013 — Met een smartphone, een webcam, en het onderstel van een Ikea-lamp heeft Marco Bakker een korte film gemaakt over zijn meest recente inspiratiebron: het voormalige weeshuis in Gouda. Bakker maakte drie tekeningen rond het thema ‘Weeshuis’ en de film laat zien hoe hij tot deze kunstwerken geïnspireerd werd. De buitenopnamen maakte hij met de smartphone; aan de tekentafel legde hij het maakproces vast met een webcam en het onderstel van een staande lamp als statief. Arjan Bakker is verantwoordelijk voor de sfeervolle muziek. Het voormalige weeshuis in Gouda is een monumentaal pand en herbergt op dit moment nog de bibliotheek. Volgens planning verhuist de bibliotheek in februari 2014 naar een nieuwe locatie en daarna is de openbare toegankelijkheid van het voormalige weeshuis niet meer zeker. Dit was aanleiding voor Marco Bakker om zich — nu het nog kan — op het onderwerp te richten.

Een blik achter de schermen bij de opnamen van de film. Zichtbaar is de huisvlijt waarmee de camera (een webcam) is bevestigd op een beweegbare arm (het onderstel van een oude staande lamp).

Een blik achter de schermen bij de opnamen van de film. Zichtbaar is de huisvlijt waarmee de camera (een webcam) is bevestigd op een beweegbare arm (het onderstel van een oude staande lamp).

Portret getoond aan burgemeester

Audiëntie28 augustus 2013 — Tijdens een kennismaking met de burgemeester van Gouda kreeg Marco Bakker vandaag de mogelijkheid het portret dat hij van burgemeester Schoenmaker tekende aan de geportretteerde te tonen. Marco was vanmiddag in het Huis van de Stad op uitnodiging van de burgemeester zelf. Burgemeester Schoenmaker had uit de krant vernomen dat zijn portret was getekend en wilde graag het resultaat bekijken. Hij reageerde enthousiast op het evenbeeld en de toelichting die de kunstenaar erbij gaf.

AD Groene Hart — 1 mei 2013

Bakker wil met portret burgemeester oeuvre opbouwen

Portret van burgemeester Schoenmaker getekend

Burgemeestersportret18 april 2013 — De heer Schoenmaker is nog te kort in functie als burgemeester van Gouda om een officieel burgemeestersportret te verdienen. Toch heeft Marco Bakker deze maand een portret van hem getekend, vooral om zijn kunnen als portrettekenaar te tonen. De kunstenaar heeft burgemeester Schoenmaker voor de bekende 16e eeuwse kaart van Gouda door Jacob van Deventer getekend. Als aardigheidje heeft hij bij het maken van dit portret een camera elke paar seconden een beeld laten opnemen. Deze ‘time lapse’–beelden laten, gemonteerd tot een video van twee minuten, het ontstaan van het portret zien.

Portret Beatrix niet geselecteerd

Paleis Het Loo16 januari 2013 — Het portret ‘Hare Majesteit’ behoort tot de ongeveer 1900 ingezonden werken die definitief niet te zien zullen zijn op Paleis Het Loo, zo werd vandaag bekend. Het aantal inzendingen voor de door de NOS georganiseerde tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ overtrof alle verwachtingen. De jury selecteerde 80 werken voor de innamedag. ‘Hare Majesteit’ hoorde daar niet bij.

Website Aspectus Aurei officieel van start

Drukte bij de opening7 januari 2013 — De website aspectusaurei.nl is vandaag officieel geopend. Bezoekers konden de website al eerder tijdens de ontwikkeling ‘op eigen risico’ verkennen. Veel pagina's gaven toen nog een 404-melding. Nu is de website voldoende gevuld om aan het grote publiek te worden getoond. Vanochtend nodigde Marco Bakker zijn volgers op twitter uit om de feestelijke opening bij te wonen. De collectie Aspectus Aurei zal de komende tijd gestaag worden uitgebreid met meer werken in de diverse categoriën.

Portret dingt mee als ‘Beeld van Beatrix’

Paleis Het Loo3 januari 2013 — Marco Bakker heeft zijn portret ‘Hare Majesteit’ ingezonden voor het project ‘Beeld van Beatrix’, een door de NOS georganiseerde tentoonstelling. De inzending maakt kans op een uitnodiging voor de innamedag op 19 januari op Paleis Het Loo. Een jury — bestaande uit Jan des Bouvrie, Sacha de Boer, en Marieke Spliethoff — maakt daar een definitieve keuze van werken die in aanmerking komen voor de tentoonstelling van 31 januari t/m 20 mei 2013, eveneens op Paleis Het Loo.


Actieve bestanddelen: XHTML, CSS

Veni, vidi, pinxi