Aspectus Aurei

Marcus Panifex me fecitEen kunstenaar in Gouda

Aspectus Aurei draait vooral om Gouda. Dat is niet toevallig. Het is ontstaan uit het verlangen van een Gouwenaar méér te doen met zijn teken- en schildertalent.

Marco Bakker

Marco Bakker (Dalen, 1973) werd in 2009 inwoner van Gouda. Het speciale karakter van zijn nieuwe woonplaats sprak hem meteen aan. “Gouda heeft een lange geschiedenis die je in de binnenstad nog goed ziet. Het is een echte stad met alle bedrijvigheid die erbij hoort. Maar Gouda is ook heel dorps, vooral doordat het zo landelijk is gelegen in het midden van het Groene Hart. Ik kom vaak hoekjes en doorkijkjes tegen die er bijna om vragen vastgelegd te worden.”

“Tekenen en schilderen doe ik al van jongs af aan. Ik heb me dat zelf aangeleerd, op een klein jaar aan de kunstacademie na. Lang heb ik me op allerlei andere interesses en een loopbaan in de grafimedia geconcentreerd. In 2012 besloot ik meer tijd voor tekenen en schilderen vrij te maken.”

Marco werkte eerder eens als illustrator. “Ik maakte toen educatieve en redactionele illustraties: afbeeldingen vol fantasie. Hoewel ik aan mooie projecten heb gewerkt, bleek mijn kracht niet in die verbeelding te zitten. Mijn fantasie op papier krijgen kostte mij meer moeite dan toelaatbaar is om als illustrator succesvol te zijn.”

Het tekenen en schilderen ‘naar waarneming’ bleek de juiste weg. “Het heeft niet veel zin alleen maar de ‘echte’ wereld weer te geven. Ik wil mijn werk juist persoonlijk maken door accenten te leggen en voor bepaalde technieken te kiezen. Het is belangrijk hóe ik mijn waarneming op papier of op het linnen zet. Daar krijgt het werk een eigen charme van.” Het werk van Marco maakt gaandeweg een duidelijk zichtbare ontwikkeling door. Vooral zijn bijzondere kleurgebruik valt op.

“Toen ik Gouda en omgeving als onderwerp had ontdekt, was de keuze voor het werken ‘naar waarneming’ snel gemaakt. Omdat Gouda een levende stad is en steeds blijft veranderen, zie ik het als mijn taak zoveel mogelijk Goudse aanzichten te vangen en te bewaren. En ik hoop daar ook anderen een plezier mee te doen.”


Actieve bestanddelen: XHTML, CSS

Veni, vidi, pinxi